På med hatten !

_mg_8174-2-LC-22222-PS2Nu börjar det bli varmt här på ön. UV index idag ligger på på nio vilket är högt. Då är det klokt att ha hatt och varför inte en färggrann !

På tal om Uv index / Ultraviolett strålning. Visste du att tillåtlig exponeringstid för vistelse i solen vid UVI nio är 15-30 minuter. Vid extremt högt UVI över11 uppstår brännskador redan efter någon minut. 

I Sverige håller sig UVI kring 5-7 mitt på dagen en solig sommardag och överstiger sällan 8. Att långvarig överexponering är en stor riskfaktor för hudcancer vet vi alla men glömmer lätt när solens värme är så behaglig.

Visst är väl Wikipedia liksom hatten fantastiska människoskaplser 😉

Fredagstema / Människoskapelser

 

8 thoughts on “På med hatten !

 1. Absolut, nu börjar verkligen säsongen då man ska vara rädd om sin hud. Tyvärr verkar det som om folk inte riktigt förstår det där trots alla varningar. Själv blir jag röd bara jag sticker ut näsan genom dörren, det är jättejobbigt, blir mycket skugga för min del. Ha en fin dag!

  Gilla

 2. För min del blir det mer skugga år för år, börjar förstå hur viktigt det är att skydda huden. Så på med en solhatt, gärna färgglad som den på bilden! Bra att du påminner oss!
  Ha en bra dag!

  Gilla

 3. Hatten gillar jag skarpt! Å visst är Wiki en fantastisk människoskapelse. Världens största och bästa databas utan tvekan.
  Vad gäller UV-strålning så ja… har nog sällan bränt mig och jag bär aldrig hatt heller. Enda gången jag brände halsen var dock inte i ett land vid Medelhavet utan under en långpromenad vid sandstranden utanför Riga. Det var för tre år sedan och det var i början på juni. Det var då helt otippat.

  Gilla

 4. Ja solen ska man akta sig för. Gillar faktiskt bättre att sitta i skuggan. Det första jag ska köpa när vi kommer ner till Sydamerika är en solhatt, fast jag tror inte den blir så färggrann som den på din bild. Vill nog ha en lite diskretare. Gillar den färggranna. men inte på mig. Och Wikipedia är en riktigt bra människoskapelse. Ha en skön helg!

  Gilla

 5. Välfunnet objekt, damen med hatten. Kunde kanske bli en spännande film? Snyggt porträtt, antar att damen inte hade en aning om att du fotograferade. 🙂
  Det där om UV-strålningen var bitvis ny info för mig, tack för det. Kanske man behöver börja akta sig mer än vad jag trodde (tidigare).

  Gilla

Skriv gärna en rad eller två.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s