Gammalt och nytt

Img_6723-3Portomaso Business Tower, Maltas landmärke stod färdigt år 2001. Syns nästan var man än befinner sig här på ön. 23 våningar högt och väldigt många fönster. L1050658-BKEn vanligare syn speciellt om man beger sig ut på landsbyggden. Ett typskt farmhouse byggt av den maltesiska honungsgula stenen. Charmigt, väl bevarat och inte lika många fönster. Det här huset finns i Marsaskala.

Veckans fönster / Tema valfritt

27 thoughts on “Gammalt och nytt

 1. Förstår att man måste bygga nytt, men måste man göra sådana byggnader. Jag tycker inte den passar på Malte – du må ursäkta mig. Den sista bildens hus och fönster gillar jag – mycken charm och känsla.

  Gilla

 2. Tänk jag fascineras verkligen av båda. Det är berikande med gammalt o nytt. Det nya flashiga är imponerande medans det gamla genuina är mer som charmigt.

  Gilla

 3. Snacka om kulturkrock! Gillar båda bilder, inte minst p g a den underbara blåa himlen. Men jag tycker att färgerna på det moderna bygget harmoniserar perfekt med den maltesiska honungsgula stenen i det gamla huset. Smakfullt.

  Gilla

 4. Undrar hur många soltimmar Malta har? Tycker du ofta har blå himmel, man blir avundsjuk på alla vackra skyar. 😉
  Visst kan nytt vara imponerande, och högt också. Men vad är det mot det gamla och med så betydligt högre charmfaktor. 🙂
  Så de äldre fönstren är de jag föredrar.
  Tack för din kommentar hos mig, alltid trevligt när du skriver engagerat och tycker till.
  Sedan kanske man inte alltid tycker likadant, för jag ser EU-valet som synnerligen viktigt.
  Det blåser otäcka mörkblå vindar (eller är de brunsvarta?) genom Europa. Vart är Frankrike på väg? Hur kommer det att gå i Grekland?
  Så har vi hotet från Ryssland, som verkar ha tagit ny fart.
  Så pass att lilla Sverige vill öka vårt försvar mot öst igen. Vilket säkert är helt rätt tänk.
  Vackra Gotland som jag själv gjorde militärtjänstgöringen på (när män i landet gjorde denna tjänstgöring i militärkläder) har numera inget kvar av all militär närvaro som funnits på ön.
  Ska vi ha försvar, så behövs det så klart försvar även ute på Gotland!
  Tiggeriet är en annan sida av EU och hur människor behandlas även i vår upplysta del av världen.
  Det finns mysterier som jag har svårt att fatta.

  Gilla

  • Svar: Förstår faktiskt inte var du fått ifrån att jag inte skulle anse att EU-valet som viktigt ?? Det är inte sant och måste vara ett missförstånd.
   När det gäller tiggeri och min kommentar hos dig finns det inte så mycket mer att tillägga. Det här är ju inte tänkt som ett forum för diskussioner utan en fotoutmaning. Vill bara säga att under de 14 år jag bott på Malta har den här lilla, lilla ön i medelhavet tagit emot tusentals flyktingar !! Människor som lämnat allt de äger och har, som flytt från krig mot Europa i hopp om att finna ett värdigt liv. Ser väldigt sällan tiggare här. En maltesisk dam sitter på samma ställe i Sliema dag ut och dag in och sträcker ut en hand och säger att hon behöver kaffe. Får hon en slant så skäller hon över att hon inte fick mer 😉 När det gäller flyktningar så har jag bara sett två som tigger. Båda med avhuggna fötter efter tortyr i sitt forna hemland. Passerar aldrig utan att ge dem pengar och får tårar i ögonen. Övriga flyktingar som inte sitter inlåsta i flyktingläger försöker sälja sina träsnidade giraffer, pilbågar och annat. De försöker iallafall att klara sitt uppehälle genom att vara aktiva. Punkt slut !

   Gilla

   • Ursäkta. Jag ska inte skriva så mycket, det var dumt.
    Det kan tyvärr verka som jag anser att vi tycker olika om valet, men det var inte alls så jag menade.
    Ska väga mina ord mer noggrant. Ha en skön helg!

    Gilla

 5. Åh den där bländande blå färgen som får mig att drömma bort till varmare breddgrader!
  Vilka kontraster på fönster! Snyggt fotat!

  Gilla

 6. Svar: Av en ren slump läste jag din och alla andras kommentar till Eriks inlägg om tiggeri igår. Oj, vad de klankar ned på dig och mig. Pysselfarmor har nog skrivit den längsta kommentaren någonsin…
  Om det är därför att du känner dig missförstått och nere så säger jag bara: SLUTA!!! Se det som så snälla Anita: Erik la upp en bild till en fotoutmaning. Engagerade som du och jag (och faktiskt Erik också) är så skriver vi det vi tycker och tänker. Vi nöjer oss inte med typ ”snyggt fotad”, ”bra bild” eller så’t sådant. Nej, vi skriver vad vi anser, motiverar och förklarar, speciellt du. Om det sedan engagerar ett gäng ser jag det bara som positivt, inget fel i det, inget fel alls!!! TVÄRTOM!

  Jag menar Erik skriver ju ofta ganska så ”samhällskritiskt” han med, å han reagerade ju i egentligen inte förrän han läste de andra kommentarerna och din förklaring. Så vet du vad Anita – strunt i det helt och hållet! Det är Eriks blogg och han väljer sina motiv. Tror att han uppskattar våra engagerade kommenterar, även om du och jag nog ligger lite i lä efter Pysselfarmor nu;-)

  Vi bloggar och vi är inte så många som diskuterar, utvecklar och säger våra meningar. Det ska vi vara stolta över. Kom ihåg det!

  Å imorgon vill jag se dina fötter dinglandes i Medelhavet, ok!!!!!:-))))

  PS. Inga fötter för mig imorgon, då jag doppar mina inte så ofta. Har ju en smärtgräns på 24 grader i vattnet, å då är det bara badkaret som gäller. Jag kanske ska hälla upp vatten och fota fossingarna nu;-) DS.

  Gilla

  • Förlåt att jag överhuvudtaget skrev en kommentar….det är ju bara lilla jag som tycker något! Men det var tydligen värt två kommentarer att just JAG tyckte något och inte att alla andra har tyckt samma sak!

   Gilla

   • Det är också så att jag var inte ens med i debatten från början! Du Anita hade skrivit din kommentar hos BP INNAN jag skrev min kommentar, så jag tänker inte ta på mig att det är jag personligen nu som helt plötsligt har sänkt dig. Det är många fler som skrivit annat där och varför ska jag nu bära ”hundhuvudet”. Läs och begrunda!

    Gilla

   • Svar: Fattar ärligt talat ingenting !! Vilken kommentar hos BP skrev jag INNAN du skrev din ? Skulle du personligen sänkt mig ? Vem säger det och vadå bära ”hundhuvudet” ??
    Suck, blogglivet är inte ingen dans på rosor. Känner mig djupt missförstådd och väldigt väldigt nere. Är otroligt instabil i mitt psyke och har svårt att ens klara av vardagens trivialiteter. Det här gör ju knappast saken lättare. Skrev ju bara hos Erik att jag tyckte att… Ähh.. strunt samma. Varför upprepa sig.

    Gilla

 7. Svar: BRA! Nu kör vi:-) Fotade faktiskt fossingarna i skumbadet. Får se om bilderna är ok…
  Så du har en två graders högre smärtgräns än jag när det gäller bad. Du och jag borde nog hålla oss till badkar;-)

  Gilla

 8. Åh så tjusiga bilder, bägge två, verkligen en kontrast mellan det nya och gamla. Gillar vinkeln som du fotat första bilden ur, kompositionen är kanon. Sedan faller ju jag alltid för blå himlar, gillar själv att fota dem som du vet 😉

  Tråkigt att höra att du inte mått bra, det tar verkligen på krafterna och när det dessutom inte är fysiskt blir det alltid så mycket mer svårhanterligt. Vet ju delvis själv hur det är, har själv aldrig varit så sjuk, men är ju sjukskriven på heltid för generaliserat ångestsyndrom som tog avstamp från panikångest en gång i tiden. Jag är otroligt stresskänslig, blir handlingsförlamad vid minsta stress, dessutom oroar jag mig ständigt för allt och ingenting. Jag har svårt för stora folksamlingar och trånga utrymmen. Det märkliga i det hela är att jag vågar ge mig ut på stan med kameran och fota främmande människor, det är som om jag gömmer mig bakom kameran, det är helt underbart! Jag hoppas verkligen att du är på väg åt rätt håll nu med en erfarenhet i bagaget som gjort dig till en bättre och starkare människa. Det låter kanske som en klyscha, men de säger ju att det som inte dödar oss gör oss starkare, jag tror på det, annars vore inte jag här i dag 🙂 Kram på dig!

  Gilla

 9. Jag ville absolut inte göra dig ledsen med min kommentar om tiggeri, men jag har starka åsikter där. Med det du skrivit senare förstår jag bättre hur du tänker. En anledning till mina ord är säkert att det pågår en ganska stark debatt från vissa håll här i Sverige (bl.a. SD) att tiggeriet sägs vara organiserat. Tycker inte alls om den debatten. Vet också att Malta tagit emot ganska många flyktingar, liksom Italien.

  Gilla

 10. Här skulle jag skriva att jag gillar den gamla arkitekturen bättre än den nya, men hamnar mitt i engagerade diskussioner som jag inget sett av. Snacka om att man kan ”missa” saker om man inte kikar i bloggvärlden varje dag.

  Gilla

 11. Valfritt kanske det var… men jag kan bara se ett jag vill ha: bild nr. 2. Den är sanslöst charmig, helt underbar!
  Undrar om du har filat färdigt nu (läste hos BP att du har en skylt på gång)? 🙂
  En styrkekram från Pumita

  Gilla

 12. Faller pladask för hus nummer två! Så charmigt med dessa gamla vackra hus. Ha en bra söndag! Ja inte så mycket kvar av den hos er. Själv ska jag gå o äta frukost nu 🙂

  Gilla

Skriv gärna en rad eller två.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s