I medelhavets vatten

L1060594-2Smälter gör man lätt som smör i solsken när det är över 30 grader varmt. Skönt att kunna svalka sig och ha kul i medelhavets nu 24-gradiga varma vatten. Lättsmält 😉L1060634-2I samma hav i samma stund. På sommaren när havet är stilla ökar flyktingströmmen från Afrika.Image5I små båtar, packade som sillar flyr de från elände i krigshärjade länder och lämnar allt de äger och har i hopp om ett bättre liv i Europa. (Lånad bild från Malta Star.com)Img_0039-2-PS3I år har ca 50,000 flyktingar tagits emot av Italien, många har tagits emot på Malta, många kommer aldrig fram.

Läser i dagens tidning att ytterligare 30 flyktingar drunknat i medelhavet nära kusten utanför Sicilien. Svårsmält, svårt att acceptera och svårt att förstå.

Det är en fruktansvärd tillsynes ändlös tragedi som pågår. Känns svårt att blunda för verkligheten. Speciellt när den finns så nära.

Tisdagstema / Lättsmält-Svårsmält

16 thoughts on “I medelhavets vatten

 1. Det är verkligen svårsmält och inte ser det ut att bli någon ändring till det bättre inom överskådlig tid! Blir riktigt illa berörd av mittenbilden trots att TV ofta visar liknande bilder! Så desperata de måste vara!

  Gilla

 2. Visst är det ruggigt att samma hav kan innehålla sådana kontraster.

  Jo, jag är tillbaka. Tänker lägga in en serie av bilder från Indonesien och började med del 1 igår. Ska nu fixa till del 2!

  Gilla

 3. Havet – en plats för liv på många sätt. Både lätt- och svårsmält!
  Sv: Läste din kommentar utan att upptäcka de dubbla orden 😉 hade du inte skrivit om dem hade de gått obemärkt förbi 🙂 Så är det när man vet vad där ska stå!

  Gilla

 4. Ett tänkvärt inlägg och inte det lättaste för ett land att ta emot så många. Ett stort problem och inte lätt att lösa heller. Trist men badtempen är inte trist det vore något för mig.

  Gilla

 5. Hej, ja inte är det många flyktingar som hinner njuta av det varma medelhavstemperaturen varken i vattnet eller luften. Här i vår lilla kommun har vi under våren och försommaren haft många ankommande flyktingar, många fler än vanligt, och man har fått trolla med knäna för att hitta härbärge till alla. Men givandets glädje är stor, små samhällen ställerupp med insamlingar av alla de slag och även med sällskap till de nyanlända. All heder till dem.
  Kram

  Gilla

 6. Kontraster i dina bilder. Verkligheten. Funderar över hur de får det i Malta. Har ingen aning om hur flyktingpolitiken fungerar där. SV: Lars Winnerbäck var mannen du inte kände igen.

  Gilla

 7. Visst är det hemskt med dessa stackars flyktingar som söker ett nytt och bättre liv. Hur många båtar har inte kapsejsat eller gått på grund på sistone. En grym verklighet tyvärr och du dokumenterar den precis som den det ut och kablas ut över världen alldeles för många gånger.
  Men din första bild njuter jag av till fullo, speciellt då vi har som max 15 grader i luften här hemma. Å regnar gör det också…

  Gilla

 8. Ja tyvärr hjälper varken värme eller badtemperatur mot den grymma verkligheten. Jag måste säga att det här är ett väldigt bra och tänkvärt inlägg, svårsmält javisst men mest av allt viktigt. Malta är en liten ö och flyktingströmmen är enorm. Hann se en del av kontrasterna bara på den korta tid vi var där och vi undrade en massa hur man kan hantera ett så stort trauma på en så liten ö. Glad att du tar upp problemet för det värsta vi kan göra är nog att blunda + här uppe i norr förskonade från det mesta behöver vi sannerligen ögonöppnare. Modigt inlägg Anita, jag uppskattar det mycket!!

  Gilla

 9. Du visar på ett knivigt och väldigt svårsmält problem. Öar som Malta och Sicilien får ta emot en massa båtflyktingar. Undrar om EU hjälper tillräckligt? Tycker det mest verkar som Europa vill hindra många flyktingar. Förskräckligt med alla de som aldrig når sin destination.
  Fina bilder på simfötterna och det stilla havet.
  .

  Gilla

 10. Så jäkla svårsmält att det ska behöva vara så. EU gör det väldigt svårt för flyktingar att komma till oss, jag vill att vi öppnar våra gränser, Flyktingar ska inte behöva riskera liv och lem och lägga alla sina pengar till människosmugglare som utnyttjar deras utsatta position! Låt dem komma, här i Sverige har vi stora ytor som avfolkas, där behövs det tillskott i befolkningen!

  Gilla

 11. Jag njuter av din första bild och vetskapen om att havet håller 24 grader. Det är sommar det. Så är det inte här. Däremot slipper vi se de sorgliga synerna som ni får se. Vilken galenskap. Tycker man hör talas båtar som kapsejsat och folk som drunknat lite nu och då. Så sorgligt så man tror inte det är sant.
  Ett litet tips i all vänlighet: När det gäller lånade bilder måste man länka till vem som tagit bilden eller var man lånat den ifrån. 🙂

  Gilla

 12. Fina bilder och fantastiskt bra tolkningar. Men så tragiskt det är med alla flyktingar som omkommer. När de drömmer om att komma till ett nytt bättre land och börja om från början. När vi båtluffade i Grekland på 80-talet åkte vi helt plötsligt med en gammal Gotlandsfärja. Den var nog uttjänt i Sverige, men dög där. Skrämmande att de inte är noggrannare med säkerheten utomlands.

  Gilla

Skriv gärna en rad eller två.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s